Izbor uredništva
Hilarij.si » Lepota in zdravje » 5 nasvetov za močan imunski sistem
Močan imunski sistem

5 nasvetov za močan imunski sistem

Imunski sistem je branik našega telesa, ki bakterijam in virusom preprečuje, da bi ga napadli. Znano je, da ljudje, ki imajo dober imunski sistem, redkeje zbolijo. Redkeje se prehladijo, ujamejo kakšno gripo ali katero od drugih težav, ki se prenašajo ali zakuhajo v našem telesu.

Toda kako do močnega imunskega sistema? Vsekakor bomo nekaj na to temo napisali v tokratnem članku, ko vam bomo predstavili različne nasvete, ki imunski sistem okrepijo in kasneje tudi skrbijo za to, da ostane močan. V resnici sploh ni težko, le vedeti je treba kako.

1. Zmanjšanje stresa

Čeprav smo se morda že malce naveličali, da je stres krivec za praktično vse težave tega sveta, pa je v tem kar precej resnice. Naporen delovni in življenjski ritem, skrb za družino in pretirano ubadanje z vsako še tako minimalno težavo našemu telesu povzroča stres. Prvi je tisti mentalni, drugi pa žal vpliva tudi na naše splošno počutje in fizično zdravje.

Prav zato je še kako pomembno, da se znamo pred stresom nekoliko zapreti in se mu umakniti. Seveda je lažje reči kot storiti, a potrebno je misliti na ta zelo pomemben del našega življenja. V ta namen pomagajo dolgi sprehodi v naravi, druženje s pozitivnimi ljudmi, optimizacija delovnih procesov, a tudi lastnih misli. Ne zahtevajmo preveč od sebe in sprejmimo le toliko obveznosti, kot jih zmoremo.

2. Rekreacija

Izgovor, da za rekreacijo ni dovolj časa, naj izgine z menija izgovorov. Za rekreacijo si enostavno moramo vzeti čas, pa naj bo to zgolj dolg sprehod ali pa 20 minut teka oziroma ukvarjanja s kakšnim športom. Gre za to, da se naše telo požene v gibanje, kar ima za posledico tvorbo določenih hormonov, ki pošteno vplivajo na počutje, zdravje in tudi imunski sistem.

Rekreacija v telovadnici

Z redno rekreacijo do okrepljenega imunskega sistema.

Bistvo krepitve le-tega namreč tiči v našem optimalnem počutju. Dobro pa se bomo počutili takrat, ko bo naše telo imelo na razpolago vse tisto, kar potrebuje, in bo tudi dovolj spočito. O tem pa v naslednjih vrsticah, ko povemo nekaj na temo prehranjevanja in spanja.

3. Zdrava prehrana

In ne le zdrava, prehrana mora biti tudi uravnotežena. Verjetno vam je še kako dobro znano, da ljudje, ki se lotijo kakšnih zahtevnih diet, ki prepovedujejo uživanje določene vrste hrane, precej hitreje zbolijo. Telo enostavno potrebuje določene vitamine, minerale, ogljikove hidrate in maščobe.

Seveda v omejenih količinah, a jih potrebuje. Prav zato je še kako pomembno, da se o prehrani poučimo in se zavedamo, kaj naše telo potrebuje na dnevni bazi. Jesti je potrebno svežo in čim manj predelano hrano, sadje in zelenjava naj bosta sezonska. In ne pozabite na omega 3 maščobne kisline, ribe in oreščke.

4. Uživanje antioksidantov

Če smo prej omenili splošen stres, ki slabo vpliva na telo, pa omenimo še stres, ki prizadene celice. Te se zaradi tega slabše obnavljajo in jasno je, kaj sledi. V pomoč proti oksidativnemu stresu so seveda antioksidanti, ki se v različnih količinah nahajajo v naši hrani.

Veliko jih najdemo v sadju in zelenjavi temnejše barve, vsekakor pa mednje sodijo: jagode, borovnice, maline, brusnice, robide in podobno. Na ta način bomo izdatno pripomogli k boljšemu imunskemu sistemu.

5. Prehranska dopolnila

V primeru, da določene vrste hrane ne uživate in vam zato primanjkuje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov, vsekakor ne bo odveč seči po ustreznih prehranskih dopolnilih.

Obstajajo tudi takšna, ki so namenjena prav krepitvi imunskega sistema, a navadno v uporabi takrat, ko nam ta že ponagaja. Tovrstna prehranska dopolnila se še posebej priporočajo starejšim osebam, saj s starostjo slabi tudi imunski sistem.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.