Izbor uredništva
Hilarij.si » Prehrana » Avokado – kralj sadežev

Avokado – kralj sadežev

Razen če ste bojkotirali Instagram v preteklem letu, je veliko možnosti, da ste slišali za trendovski avokado, kot živilo polno zdravih maščob, polno vitaminov, ki lahko dejansko koristi vaši prehrani in dodaja okus k vašim receptom. Kot Superživilo ga je potrdila tudi svetovna zdravstvena organizacija. Avokado vsebuje več kot 20 vitaminov in mineralov, visoko vsebnost vlaknin, kalija, folne kisline, vitamina E in vitamina D.

Zdrave maščobe avokada privlačijo paleo, veganske, vegetarijanske in keto skupnosti in so zelo priljubljene pri številnih drugih zdravih načinih prehranjevanja. Za avokado je možnih veliko različnih načinov uporabe, ogromno receptov, dober je v sladicah, solatah, smutijem da odlično strukturo, itd,…

V tem članku smo za vas pripravili seznam razlogov, zakaj je avokado dobra izbira za vse, ki “furate” zdrav način življenja:

AVOKADO REGULIRA VAŠ KRVNI TLAK

Glede na to, da je  visok krvni tlak velika skrb za mnoge moške in tudi ženske, še posebej, ko se začnejo starati, se z uporabo vsakodnevnega uživanja avokada težave s pritiskom zmanjšajo. Vitamini, minerali in kisline v avokadu lahko namreč pomagajo uravnotežiti krvni tlak in izravnajo učinke kofeina v kavi, energijskih napitkih in ostalih stvareh in življenjskih navadah, ki povzročajo visok ali nizek krvni tlak.  Seveda ne moremo reči, da se zdaj držite vseh svojih slabih navad, pa jih nato izničite z avokadom, lahko pa avokado drastično izboljša vaše zdravstveno stanje.

AVOKADO IZBOLJŠA ABSORBCIJO NUTRIENTOV

Tudi če poslušate svojo mamo (ali dekle / ali fanta) o pomembnosti  uživanja vitaminov in mineralov čez celoten teden, nam to včasih ne uspe. Koliko vitaminov vaše telo absorira, je odvisno od delovanja vašega prebavnega sistema. Nekatera živila, kot je naprimer – jaaa, uganili ste! – avokado, pomagajo pri boljšemi absorbciji vitaminov. Mineral, kot je naprimer kalcij, moramo pogosto jemati v večjih količinah, da ga naše telo vpije vsaj nekaj. Če pa na dan pojemo nekaj rezin avokada, bo ta omogočil našemu telesu boljšo absorbcijo in večjo učinkovitost zaužitih mineralov in vitaminov.

AVOKADO VAM POMAGA, DA BOSTE DLJE ČASA OSTALI SITI

Želite malce shujšati, preden da se boste morali poleti pokazati v kopalkah? Ali pa poskušate dvigovati še malce težje uteži? Ne glede na vaše kratkoročne ali dolgoročne cilje glede vaše fitnes vadbe ali pa vaše izgube kilogramov, dejstvo je, da se mnogi ljudje borijo z razmerjem vnosa hrane z režimom telesne vadbe. Tukaj pride v poštev avokado. Zaradi svoje visoke vsebnosti vlaknin in maščob, se avokado prebavlja dlje časa, posledično pa se tudi vi počutite siti dlje časa.

AVOKADO IMA NIZEK GLIKEMIČNI INDEKS

Če se nagibate k urejanju sladkorja v krvi, je lahko avokado je zelo koristen za ohranjanje vašega razpoloženja in pomaga v boju proti lakoti. Če poskušate izgubiti težo, je avokado prava izbira, daj ima nizek glikemični indeks, in zato ne povzroči hitrega dviga glukoze v krvi, s tem pa ne sprošča inzulina. To pa ne pomeni, da moramo banano zamenjati z avokadom.

Tako kot pri vseh stvareh v življenju je uživanje živil v neki normalni meri, bistveno za vzdrževanje ravnovesja našega uma in telesa. Pri našem članku ne gre samo za predstavitev prednosti avokada, pač pa strukturiranje vnosa živila na način, ki vam bo dal energijo in zadovoljstvo, ki ga potrebujete, ne da presegli vnos kalorij. Povprečno velik avokado vsebuje okrog 30 gramov maščob in lahko doseže tudi več kot 300 kalorij. Eden od načinov pri uživanju avokada je ta, da ga zaužitjete pol na obrok..

AVOKADOVO OLJE JE ZELO ZDRAVO

Medtem ko je zelo zdravo, ima oljčno olje enega velikega nasprotnika, ki je v določeni točki lahko še bolj zdravo – avokadovo olje. Vsa olja niso enaka glede tega, ali naj bi jih uporabljali med pripravo hrane, še posebno s tem mislimo na pripravo hrane pri visokih temperaturah. Nekatera olja so bolj občutljiva in jih je treba uporabljati za solate in hladne jedi, druga pa so toplotno stabilna in se lahko uporabljajo za kuhanje in cvrtje. Na primer, avokadovo olje začne izgubljati kvalieteto pri dvakrat višji temperature kot oljčno olje.

Ko se olje segreje nad specifično temperaturo, olje začne oksidirati , s tem pa izloči strupeni dim in tako izgubi vse njegove hranilne lastnosti. Olje, ki se segreje čez to točko, sprošča proste radikale in akrolein, kemikalijo, ki daje  hrani tisti okus po zažganem. Zato, če kuhate na več kot tristodvajsetih stopinjah, recimo piščanca ali nekatero zelenjavo, uporabite avokadovo olje, s tem pa boste ohranili vse zdrave lastnosti hrane.

AVOKADOVA SREDICA

Ko zaužijete avokado, vržete koščico stran, kajne? Toda ali ste razmišljali o uporabi koščice avokada za drug namen? Srce avokada namreč vsebuje največ hranil, mineralov in vitaminov.

HLADNA AVOKADOVA JUHA

Ko se vreme začne segrevati in pride poletje ter vi porabite več časa za aktivnosti, ki se izvajajo zunaj, si lahko privoščite hladno zdravo kosilo ali večerjo. S pomočjo dveh avokadov, kefirja, soli, popra, cilantra in narezanega zelenega popra lahko pripravite zelo dobro, hladno avokadovo juho.

AVOKADOVA KREMNA TEKSTURA

Če poskušate iz svoje prehrane odstraniti mlečne izdelke ali želite omejiti dnevni vnos kalorij, potem je avokado super za vas. Avokado lahko vključimo v alternativni recept za puding z grškim jogurtom, kakavovim prahom. Uporabite avokado kot alternativo v majonezi in solati s tuno in prelivom.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.