Izbor uredništva
Hilarij.si » Lepota in zdravje » Kaj povzroča impotenco?

Kaj povzroča impotenco?

Impotenca oziroma erektilna disfunkcija imenujemo stanje, ko moški ne more obdržati erekcije oziroma njegov spolni ud ni dovolj nabrekel in otrdel, da bi lahko imel spolni odnos. Gre za težavo, ki se lahko pojavi tudi pri mlajših moških, razlogi zanjo pa so seveda različni. In ne, motnje erekcije zagotovo ne pomenijo, da partnerka ni več zaželena – drugi razlogi so precej bolj pogosti. Poglejmo si nekaj najbolj znanih.

Razlogi za težave z erekcijo

1. Najpogostejši razlog za impotenco pri mlajših in zdravih moških je psihološki – običajno gre za stres in anksioznost. Do impotence zato običajno pride v izjemno stresnih obdobjih, recimo ob težavah v službi, ob gradnji hiše ali nakupu stanovanja, ob smrti bližnje osebe in drugih stvareh, ki močno vplivajo na psiho. Da bi impotenco odpravili, je v prvi vrsti potrebna sprostitev, včasih pa tudi pomoč terapevta.

2. Erektilno disfunkcijo lahko povzroči diabetes – in morda je prav impotenca prvi simptom zanj, saj prej sploh niste vedeli, da imate sladkorno bolezen. Diabetes, ki ni primerno obravnavan, pa lahko vpliva tudi na živčevje, kar impotenco še poslabša.

Diabetes

3. Ste kdaj nekaj malega popili za korajžo pred seksom? Pravzaprav alkohol za spolnost ni dober in po nekaj kozarčkih traja precej dlje, da dosežete vrhunec. Če imate z alkoholom resnejšo težavo, pa je ta tudi razlog za impotenco – in ne le alkohol, tudi droge imajo enak negativni učinek.

4. Pri starejših moških je pogost razlog za težave z erekcijo vnetje prostate, ki ga povzroči infekcija, prav tako pa se priporoča, da hodi moški v zrelih letih za prostato na redne pregleda, saj lahko pride na tej žlezi tudi do resnejših obolenj, na primer do raka.

5. Bolezni srca in ožilja, na primer povišan krvni tlak in ateroskleroza, lahko vplivajo tudi na zdravje žil v penisu in na dotok krvi vanj. Kadar ima moški težave z erekcijo, je zato nujno, da se preveri tudi zdravje njegovega srca in ožilja, saj je impotenca dejansko lahko eden od simptomov srčno-žilnih bolezni – in če se zaradi nje pravočasno odločimo za pregled, lahko celo preprečimo infarkt.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.