Izbor uredništva
Hilarij.si » Lepota in zdravje » Kaj uporabiti: grelni ali hladilni gel?
Grelni ali hladilni gel

Kaj uporabiti: grelni ali hladilni gel?

Le kdo nima v zamrzovalni skrinji vrečke s hladilnim gelom, ki je pripravljena priskočiti na pomoč, ko pride do kakšne poškodbe ali otekline? Toda obstajajo tudi grelni geli, zato se velikokrat pojavi vprašanje, katerega uporabiti v kakšen namen.

V tokratnem članku vam bomo pojasnili razlike med obema in zakaj je dobro, da imate na voljo oba. Hladilni gel, o katerem pišemo, pa se ne hrani v skrinji, ampak je na voljo v lončku ali tubi in se ga nanese naravnost na mesto, na katero želimo z njim delovati.

Grelni gel

Za začetek povejmo, da grelni gel ni namenjen za sanacijo poškodb, pač pa za regeneracijo. Prav zato tovrsten gel nikakor ne sme manjkati v domu pravega rekreativca ali športnika, ki redno obremenjuje svoje telo. Naj gre za tek, kolesarjenje ali katerikoli drug šport, so mišice po naporih potrebne nekaj nege.

Grelni gel

Vnete in boleče mišice se bodo s pomočjo grelnega gela precej hitreje regenerirale kot sicer. Najbolje je, da poiščete grelni gel, narejen na naravni osnovi, kjer so v igri zelišča, kakršna v ta namen uporabljajo že leta in leta. Omenjeni gel vam bo v veliko pomoč tudi pri izogibanju poškodbam ter v primeru, ko se boste soočali z otrdelim vratom, rameni in bolečinami v hrbtenici.

Dodajmo še, da se zelo dobro izkaže tudi pri večji prožnosti mišic, kar seveda posledično pomeni manjše možnosti za poškodbe pri naslednjih športnih podvigih. Z uporabo toplotnega gela boste poskrbeli tudi za boljšo prekrvavitev in večjo sproščenost mišic. Prav zato se uporabo grelnega gela priporoča pred samim pričetkom treninga ali drugih fizičnih naporov.

Hladilni gel

Če za grelni gel velja, da se ga uporablja preventivno in za hitrejšo regeneracijo, pa hladilni gel skrbi za lajšanje bolečin in oteklin po poškodbi. Vsekakor nekaj, kar mora imeti doma vsak športnik in resen rekreativec. Hladilni gel pripomore k zmanjšanju oteklin, blaži pa tudi vneta mesta na koži.

Hladilni gel

Eno takšnih je lahko tudi vnetje po piku žuželke, komarja in podobno. Na ta način se vneto mesto učinkovito hladi ter poskrbi za zmanjšanje tako bolečine kot tudi otekline.

Uporaba grelnih in hladilnih gelov je precej široka in se ne nanaša zgolj na športnike in rekreativce. Ker pomagajo tudi po različnih zvinih, pikih žuželk in bolečinah v vratu, ramenih, rokah, nogah in drugje, so seveda primerni pravzaprav za vse starostne kategorije in celotno populacijo. Še posebej starejši imajo omenjene gele močno v čislih, saj jim velikokrat olajšajo zoprne bolečine, ki jih omejujejo pri dnevnih aktivnostih.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.