Izbor uredništva
Hilarij.si » Odnosi in partnerstvo » Kako prekiniti razmerje z žensko (2. del)

Kako prekiniti razmerje z žensko (2. del)

3.   Prekinitev odnosa, ko sta bila skupaj 3-12 mesecev

Recimo, da sta skupaj že šest mesecev, in se vam ne zdi, da odnos s to osebo kam pelje. Za vas to ni to. Ali morda želite, da bi se za nekaj let preselila v tujino pa zanjo to ni sprejemljivo. Ne glede na razlog, zakaj želite zaključiti, je to že neka doba, ki zahteva diskusijo o razlogu za razpad z nasprotno stranjo. Šest mesecev ste preživeli s tem dekletom – zagotovo si lahko privoščite enourni pogovor, tudi če tema ni tako zelo prijetna.

Po drugi strani pa morda nima nikakršne ideje, da niste zadovoljni v razmerju! Ni mogoče vedeti, dokler ji ne prekinete, zato ni dobra ideja, da se razrežete na prepuščeni pločnik. Odpeljite jo v prazno kavarno ali vprašajte, če lahko prideš do njenega kraja za pogovor. Na ta način, če pogovor postane čustven, se ne bo počutila ponižana, ker bo v javnosti.

Ne veste, kako bo reagirala na to, da je med vama konec. Mogoče je že vedela, da bo do tega prišlo, saj imajo ženske kar dobro intuicijo. Po drugi strani pa morda nima nikakršnega občutka, da niste zadovoljni v razmerju! Svetujemo vam, da poiščete miren kotiček, kjer se bosta o zadevi lahko iskreno pogovorila. Če obstaja poseben razlog, da želite prekiniti odnos, in to je nekaj, kar je izven njenega nadzora ali bi to škodovalo njenim občutkom, ji tega razloga ne povejte. Tukaj pride v poštev tisti kliše “to nisi ti, to sem jaz.”. Primer napačnega razhajanja:

Vi: Eva, mislim, da nama ne bo uspelo. Ni mi več do seksa s teboj.

Eva: Jok. “Kaj? Kaj je narobe? Je to zaradi mojega videza? Kaj sem storila narobe?

Ti: Tvoj videz… Hotel sem samo biti iskren.

Eva: Kričanje. Si spoznal lepšo? Kje si jo spoznal? Kako dolgo se to dogaja? Povej mi. Ne morem verjeti. Vse to za mojim hrbtom. PRASEC.

Sedaj sta oba razburjena in zmedena in ne poslušata drug drugega. To je čustveno minsko polje, ki je neizogibno ob tolikšni iskrenosti, ki ni potrebna.  Ali je res treba povedati, da vam je dolgčas v razmerju? Takšne izjave so preveč krute, ne glede na to, kako resnične so. Ni potrebe, da bi se ljudje počutili slabo glede sebe, ko jih zapuščate.

Poskusimo z drugačnim načinom:

Vi: Eva, pogovoriti se morava pogovoriti o nečem.

Eva: Kaj se dogaja?

Ti: Razmišljal sem o najinem odnosu, in me skrbi, da se počutim drugače kot sem se počutil pol leta nazaj. Mislim, da nama ne bo uspelo.

Eva: …

Vi: Žal mi je, in želim, da veš, da je to tudi zame težko. Zelo sem navezan nate, ampak mislim, da bo za oba bolje, da ne izgubljava časa.

Njena: Zakaj? Mislila sem, da si srečen.

Vi: Sem bil, a sedaj nisem več. Želim si, da se to ne bi zgodilo, vendar se mi zdi, da ni pošteno, da nadaljujem z nečim, v kar nisem prepričan. Mi je pa zelo hudo, ker te imam rad.

Takšen pristop je definitivno boljši, kot prvi. Zakaj? Prvič zato, ker ste povedali, da vam je žal. To je zelo pomembno za nadaljno komunikacijo. Mnogi ljudje niso pripravljeni spregovoriti o svoji žalosti med razhajanjem, oz. ločitvijo. Tukaj je potrebno poudariti, da to, da vam je žal, ni mišljeno kot opravičilo. Zelo mi je žal, da ne moreva biti več skupaj. Ne. Žal vam je, ker ste dostojno človeško bitje, ki ga skrbi za čustva drugih ljudi.

Drugič, priznavate, da to tudi za vas ni enostavno, da vam je hudo. Najpomembneje pa je, da ta pristop ne povzroči krivde drugi osebi ali sproži kakršnekoli negotovosti. To morate predstaviti kot VAŠ problem, kot problem, ki ste ga v razmerju imeli bi. Če jo boste obtoževali, to ni nekaj, s čimer se bo lahko sprijaznila.

4.   Prekinitev odnosa, ko sta bila skupaj že več kot eno leto.

Več časa, kot se bili skupaj, težje je prekiniti odnos – ne nujno zaradi razmerja samega, temveč zato, ker ste verjetno na drugo osebo zelo navezani. Ko boste prekinili s svojim dekletom, s katerim ste bili več kot eno leto, s tem izgubite veliko drobnih stvari: mesečni obisk kina in tistega sladoleda po tem, načrtovanje pohodov skupaj, skupnih prijateljev, itd,… Od tega se ne boste takoj oddaljili, in to je povsem v redu.

Pričakujte, da bo pogovor grd, neroden in neprijeten. Nastopile bodo solze, verjetno na obeh straneh. Mord tudi kričanje, prošnje, če si boste morda le premislili. Skozi vse to morate ohraniti svojo mirno kri. Bodite empatični. Imeli ste čas, da vse to premislite in se na to pripravite, psihično.Vaša punca tega ni imela. Mogoče je že načrtovala vajino poroko ali imena, ki bi jih želela za vajine otroke. V vsakem primeru je dobro, da ste prijazni in pozorni.

To pomeni, da morate narediti vse, o čemer smo že razpravljali. Posedite jo na varno mesto, se opravičite, razložite, da ste se tako odločili zaradi sebe, in ji daje čas in prostor, da se odzove na novico.

Toda v teh situacijah se boste morda srečali z njenim odporom, kar je povsem naravno. Z njenimi prošnjami in morda celo zamero. Konec koncev, ni to dvodnevni odnos. Pri tem morate ostati trdni. Ne naredite te napake:

Vi: … Tina, ne morem nadaljevati zveze. Mislim, da se bi morala raziti.

Tina: Ne, res? Kako lahko to rečeš? Želiš zavreči najin celoten odnos? Vse trenutke, ki sva jih preživela skupaj?

Vi: Ne bodi žalosten. Neveš, kaj prinese življenje. Morda, da bova nekoč spet skupaj.

Tina: Torej obstaja možnost, da bova rešila stvari?

Vi: Mogoče… zdaj je to to.

To je situacija, kjer ste vi pod visokim pritiskom – pod pritiskom upravljanja čustev nasprotne strani, kjer ponavadi ne veste, kaj bi jim rekli, da bi se počutili bolje. Narobe je, da zmanjšate prekinitev vajinega odnosa tako, da rečete, da je to začasna rešitev. Verjetno bo kratkoročno sicer pomagalo, dolgoročno pa bo povzročilo vse večjo negotovost in slabo počutje vaše bivše punce. Ne odlagajte neizogibnega, ker vas bo to ugriznilo nazaj.

Kako se boste počutili, ko se boste zavedli, da vas nekdo še vedno čaka in je zaradi tega nemiren? Ne pozabite, da to nekdo, ki vam ni vseeno zanj. Ustrezno ukrepajte, preberite, kaj smo vam napisali v prejšnjih točkah. Objemite jo. Povejte ji, da vam je mar za njene občutke, a vendar se vaša odločitev o tem, da je konec ne bo spremenila, ne glede na njene romantične občutke. Vedeti morate, da je občutek izgube resnično težak, da se ona morda ne bo kar sprijaznila.

Vi: Tanja, mislim, da morava zaključiti odnos. Ne počutim se, da je to to in nočem da sva oba nesrečna. Vedeti moraš, da me skrbi zate in tvojo srečo. Še vedno te imam zelo rad.

Tanja: Misliš da bi si kdaj lahko premislil? Stvari bi bile drugačne, obljubim. Lahko poskusiva znova?

Vi: Nežno. Ne morem ti dati tega upanja. Mislim, da bi bilo nepošteno. Ne bom se premislil. Ta odnos ne gre nikamor. Sem pa vesel, da sva ta čas preživela skupaj.

Tukaj pokažete svojo pripravljenost za nudenje čustvene podpore. Ona tako ve, da vam je mar njena čustva. Morda, ko oba prebolita skozi nekaj časa, lahko celo postaneta platonska  prijatelja in sta tako še vedno v življenju drug drugega.Obenem pa s tem jasno izjavljate, da si ne boste premislili. Tudi, če vas bo prosila, se držite svojih besed. Ponovite svoje prejšnje izjave. Obvestite jo o svojih občutkih. Bodite razumevajoči in odzivni na njena čustva, tako pa ne boste imeli slabe vesti, da ste jo pustili v nevednosti ali pa da je vaša krivda, da ste jo preveč ranili.

 

 

 

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.