Izbor uredništva
Hilarij.si » Odnosi in partnerstvo » Kako sprejeti partnerjevega otroka?

Kako sprejeti partnerjevega otroka?

Ljudi, ki so v takšni situaciji, smo prosili, naj delijo svoje skrbi z nami, in na podlagi tega smo poiskali strokovnjake za nasvete in navodila, kako se spopasti, ko ima vaš partner otroka/e iz prejšnje zveze.

Začetek novega odnosa je lahko razburljiv, zabaven in poživljajoč. Toda, ko ima vaš novi partner otroke iz prejšnjega razmerja, se lahko vse te radosti nove romance prekrivajo z živčnostjo, ali vas bo partnerjeva obstoječa družina sprejela. In seveda tudi, ali boste vi sprejeli njih.
Kaj so nam o otrocih iz prejšnje zveze in težave, ki v takšni zvezi nastanejo, povedali naključni vprašani:

“Skrbi me, da se ne bom ujela z njegovimi otroki”

“Ne vem, kako najti način, kako jih imeti rad, jih ceniti in jim pomagati”

“Ne vem, kako naj premagam ljubosumnost in tekmovalnost.”

“Strah me je, da bo dal partner otroke pred mene.”

Odnosi so lahko zahtevni in preobremenjujoči, ko pa vmešate v mešanico še otroke, je razumljivo, če je vaš prvi instinkt pobeg, čim daleč stran! Povsem naravno je, da niste navdušeni zaradi nerodne situacije, v kateri se znajdete, in še težje postane, če vas partnerjevi otroci začnejo zavračati. Psiholog pojasnjuje, da če ste se odločili ostati s svojim partnerjem kljub težkemu odnosu z otroki, morate najprej sprejeti situacijo in partnerja takšnega, kot je. Če ste pripravljeni to storiti, potem se pomirite s svojo odločitvijo in poiščite načine za ljubezen. Ne pozabite, da se morajo tudi otroci prilagoditi, zato je lahko njihov način obvladovanja težaven, saj otroci ponavadi ne razumejo, zakaj oče in mami nista več skupaj.

Ljudi, ki so v odnosu z človekom, ki že ima otroka skrbi tudi, da ne bodo deležni partnerjeve pozornosti, saj bo ta na prvo mesto vedno postavil otroka. Hočete torej njihovo popolno pozornost, ampak hoče jo tudi njihov otrok, in vas skrbi, da bo to prišlo med vaju. Družinski terapevt pravi: “Vaš partner prihaja s “prtljago, s težkimi kovčki “. Dejstvo je, da morate tukaj vi  uravnotežiti “slabosti” njegove preteklosti z dobrimi lastnostmi, ki jih ta oseba prinaša v odnos. Prav tako morate pretehtati svojo sposobnost prilagajanja svojemu položaju, vprašati se morate, kako se boste počutili, če si s partnerjem z otrokom skupaj ustvarita življenje. To, ali boste v odnosu zmogli s takšno osebo ni vprašanje »sebičnosti«, ampak je to resnična odgovornost do sebe. Vaša odgovornost je, da odkrito ocenite, kaj je resnično v vašem interesu. In v vašem interesu je, da prevzamete odgovornost za prilaganje situaciji ali konec odnosa.

“Skrbi me, da ne bom čutil ljubezni do partnerjevih otrok”,  je nekaj, kar slišimo pogosto.

Povezanost s tujimi otroki se ne razvije čez noč. Medtem ko seveda želite zgraditi vez in tesno prijateljstvo, ne pričakujte, da se bo to zgodilo takoj in ne ženite panike, če ne boste čutili takojšnje intimnosti. Poskusite se izogniti zasipavanju z darili ali biti preveč navdušeni, saj lahko naletite na nasilno obnašanje. Psiholog pojasnjuje: “Otrok ali otroci bodo morali biti v novem razmerju deležni pozornosti, vendar to ne pomeni, da boste plesali po njihovih melodijah, kupovali dragocena darila ali se osredotočali le svoje pozitivne strani. Vzemite si čas, da najprej zgradite prijateljstvo, kot bi se spoznali z novim prijateljem, in od tam naprej gradite svoje vezi.”

Ljudje v odnosu s človekom, ki že ima otroka, se velikokrat počutijo potisnjene na stran. Če vaš partner prekliče načrte, ker je nekaj prišlo vmes s strani njegovih otrok, globoko vdihnite in se nasmehnite! Pri otrocih pride potreba po prilagodljivosti in spreminjanju načrtov v zadnjem trenutku. To ni žalitev za vas ali status odnosa in pomembno je, da se naučite biti prilagodljivi, ne da bi bili zahtevni. Otroški psiholog pojasnjuje: “Starš ne more biti sebičen, starši morajo na prvo mesto najprej postaviti otroke. Če lahko to vzamete za dejstvo, potem lahko partnerstvo deluje, vendar se bo zelo razlikovalo od vaših prejšnjih odnosov.

Ne pritiskajte na svojega partnerja, da bi vas prezgodaj seznanil s svojimi otroki, in ne bodite užaljeni, če bo za to potreboval nekaj časa. Otrok se že ukvarja z ogromnimi pretresi v svojem življenju, in to, da vas spoznajo, preden so pripravljeni na čustva, lahko moti ​​njihov občutek za normalno življenje in lahko tudi vznemirijo vaš odnos. Bodite potrpežljivi in ​​razumni.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.