Izbor uredništva
Hilarij.si » Odnosi in partnerstvo » Ko pride do skoka čez plot …

Ko pride do skoka čez plot …

V sodobnih kulturah naj bi bila partnerska vez ekskluzivna, torej omejena na dva, ki sta si predana tako z dušo kot s telesom. V takšnem odnosu na skok čez plot ne gledamo kot na dogodek, ki ga je mogoče upravičiti s telesno potrebo. Ne le, da je takšen izgovor za varanje precej nesmiseln, saj smo ljudje vendarle inteligentna bitja, ki znamo nadzirati svoja dejanja, temveč sam nastanek telesne potrebe priča o tem, da so v ozadju bolj pomembne težave, ki izhajajo iz nezadovoljstva v samem odnosu. Skok čez plot pomeni, da partner v odnosu ne dobi tistega, kar potrebuje, da ni poskrbljeno za njegove želje, potrebe in fantazije. In kako se počuti prevarana oseba? Počuti se izdano. In prav to je tisto, zaradi česar varanje najbolj prizadene: partner je izdal naše zaupanje.

Lahko po skoku čez plot še vedno rešimo partnersko zvezo?

Ali bosta partnerja po tem, ko se razkrije, da njun odnos ni več ekskluziven, pa naj bo samo v telesnem, ali tudi v telesnem in psihološkem smislu, še ostala skupaj, je odvisno predvsem od tega, kakšna je bila kakovost njune zveze pred neljubim dogodkom. Če sta bila do njega zaupnika in prijatelja, ki sta resnično skupaj hodila skozi življenje, potem je možnost za uspeh večja. Prevaro in izdano zaupanje je sicer nemogoče pozabiti, vendar se ob siceršnjem razumevanju lahko postavijo novi temelji odnosa. Pomembno je, da sta oba partnerja pripravljena rešiti težavo, da se o njej odkrito pogovorita, najdeta vzroke zanjo, morda celo obiščeta svetovalca, ki jima bo pomagal takrat, ko jima prične primanjkovati besed …

Svetovanje za partnerstvo

Kadar je bila zveza že pred skokom čez plot slaba (in se tako marsikdo ne čudi, da je do varanja sploh prišlo,), pa je potrebno dobro premisliti o tem, ali želimo odnos popraviti in v njem vztrajati, ali ne. Če se je odnos že dlje časa krhal, če so se težave ves čas kopičile in je bil skok čez plot zgolj še »pika na i«, potem je verjetno bolje, da partnerja odideta vsak svojo pot.

Poskusiva znova – zaradi otrok!

Otroci gotovo ne morejo biti razlog, da dva vztrajata skupaj – nenazadnje sta se našla, še preden sta imela otroke, in tudi po naraščaju velja, da je njuna vez tista, ki je temelj za srečno družinsko življenje. Kadar ostaneta partnerja po skoku čez plot skupaj zgolj zaradi otrok, se stvari verjetno ne bodo spremenile. Razen, če resnično delata na odnosu in sta pripravljena v njegovo obuditev vložiti velike napore, bosta oba trpela – in tudi njuni otroci. Kot vam bo povedal marsikdo, katerega starši so se ločili, je namreč otrokom veliko bolje, če gresta starša narazen in sta zadovoljna vsak s svojim novim življenjem, kot pa da iz dneva v dan doma poslušajo prepire.

Kronični prešustniki

Do skoka čez plot lahko pride zgolj enkrat, nekaj povsem drugega pa so ljudje, ki imajo daljše zveze z ljubicami ali ljubčki, ali pa so njihove spolne avanture že prav kronične ter se vedno znova ponavljajo. Zagotovo velja, da v takšnem primeru ni rešitve oziroma je ponovna vzpostavitev pravega partnerstva nemogoča – lahko sicer kljub skokom čez plot vztrajate v zakonu oziroma v zvezi, a to za vas zagotovo ni dobro. Z vztrajanjem v takšni zvezi si boste naredili nepopravljivo škodo, saj boste izgubili ljubezen, toplino, zaupanje, imeli vse slabšo samopodobo in postali zagrenjeni.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.