Izbor uredništva
Hilarij.si » Odnosi in partnerstvo » Koliko beljakovin je v piščancu?

Koliko beljakovin je v piščancu?

Piščanec je eden izmed najbolj uživanih vrst mesa na svetu. Še posebej je priljubljen med fitneserji, saj je odličen vir beljakovin. Hrana z visoko vsebnostjo beljakovin vam lahko pomaga pri doseganju vaših ciljev na področju zdravja in telesne pripravljenosti, kot so izgradnja mišic, vzdrževanje mišične mase in izguba maščobe. Vendar pa meso piščanca delimo na več različnih kosov, ki so si med seboj zelo različni. To so prsi, stegna, krila in krače. Vsak del piščančjega mesa vsebuje različno količino beljakovin, maščob in kalorij, zato je vsak del primeren za različne namene.

Za potrebe tega članka smo raziskali, koliko beljakovin je v različnih kosih piščanca, vključno z piščančjimi prsmi, stegni, krili in kračami.

Piščančja prsa: 54 gramov beljakovin

Piščančja prsa so eden najbolj priljubljenih kosov piščanca.

Piščančje prsi brez kože (172 gramov) vsebujejo 54 gramov beljakovin. To je enako 31 gramom beljakovin na 100 gramov. Piščančja prsa imajo s kožo 284 kalorij ali brez kože 165 kalorij na porcijo. 80% kalorij prihaja iz beljakovin, 20% pa iz maščob.

Piščančja prsa so še posebej priljubljena med bodybuilderji in tistimi, ki želijo izgubiti težo. Visoka vsebnost beljakovin in nizka vsebnost kalorij pomeni, da lahko jedo več piščanca brez skrbi, da bi zaužili preveč kalorij.

POVZETEK

Piščančja prsa vsebujejo torej približno 54 gramov beljakovin na porcijo ali 31 gramov beljakovin na 100 gramov. 80% kalorij iz piščančjih prsi prihaja iz beljakovin, 20% pa iz maščob.

Piščančja stegna: 13,5 g beljakovin

Piščančja stegna so še en priljubljen kos mesa, ki je nekoliko cenejši kot piščančje prsi. Kuhano piščančje stegno (52 gramov) vsebuje 13,5 gramov beljakovin. To je enako 26 gramov beljakovin na 100 gramov.

Piščančja stegna imajo 109 kalorij na stegno ali 209 kalorij na 100 gramov. 53% kalorij prihaja iz beljakovin, 47% pa iz maščob.

Zanimivo je, da imajo piščančja stegna nekoliko temnejšo barvo kot piščančje prsi. To je zato, ker so piščančje noge bolj aktivne in vsebujejo več mioglobina. Ta molekula pomaga pri zagotavljanju aktivnih mišic s kisikom in jih naredi bolj rdeče.

Nekateri ljudje menijo, da barva piščančjim stegnom daje bolj sočen okus.

POVZETEK

Eno piščančje stegno vsebuje 13,5 gramov beljakovin ali 26 gramov beljakovin na 100 gramov. 53% kalorij v piščančjih stegnih prihaja iz beljakovin, 47% pa iz maščob.

Piščančje perutničke (zgornji del): 12,4 g beljakovin

Piščančja noga ima dva dela – stegno in palico. Batak je spodnji del piščančje noge, znan tudi kot perutnička.

Ena piščančja perutnička brez kože ali kosti (44 gramov) vsebuje 12,4 g beljakovin. To je enako 28,3 gramov beljakovin na 100 gramov.

Piščančje perutničke imajo tudi 76 kalorij na eno perutničko ali 172 kalorij na 100 gramov. 70% kalorij prihaja iz beljakovin, 30% pa iz maščob.

Večina ljudi je piščančje perutničke s kožo. Piščančje perutničkes kožo imajo 112 kalorij, pri čemer 53% kalorij prihaja iz beljakovin in 47% iz maščob.

POVZETEK

Ena piščančja perutnička ima torej 12,4 g beljakovin ali 28,3 g beljakovin na 100 gramov. 70% kalorij iz piščančjih perutničk prihaja iz beljakovin, 30% kalorij pa iz maščob.

Piščančja perutnička (spodnji del): 6,4 g beljakovin

Piščančja krila so sestavljena iz treh delov – krilca in konice krilca. Spodnji del perutničke se gosto zaužije kot prigrizki ali hrana ob kakšnem pivo. Eno piščančje krilo brez kože ali kosti (21 gramov) vsebuje 6,4 g beljakovin. To je enako 30,5 gramov beljakovin na 100 gramov.

Piščančja krila imajo tudi 42 kalorij na krilo ali 203 kalorij na 100 gramov. 64% kalorij prihaja iz beljakovin, 36% pa iz maščob.

Tako kot pri zgornjih delih perutničk, večina ljudi je spodnji del piščančjih perutničk –  krila s kožo. Piščančje krilo s kožo vsebuje 99 kalorij, pri čemer 39% kalorij prihaja iz beljakovin in 61% iz maščob.

POVZETEK

Eno piščančje krilo vsebuje 6,4 g beljakovin ali 30,5 g beljakovin na 100 gramov. 64% kalorij iz piščančjih kril prihaja iz beljakovin, 46% pa iz maščob.

Kateri del morate jesti za največjo korist od beljakovin?

Del piščanca, ki ga je najbolje jesti, je odvisen od vaših zdravstvenih in fitnes ciljev.

Medtem ko so vsi kosi piščanca odlični vir beljakovin, so nekatere beljakovine bolj vitke. Dodatna maščoba v stegnu, palčka in krila lahko koristi nekaterim ciljem, a vam prepreči druge.

Če poskušate izgubiti težo, so piščančja prsa najboljša rešitev za vas. To je najmanjši del piščanca, kar pomeni, da ima najmanj kalorij, vendar največ beljakovin.

Na primer, piščančje prsi so idealne za bodybuilderje na dieti, saj imajo najmanj kalorij. Gledanje na vnos kalorij je še posebej pomembno za bodybuilderje, ki sodelujejo v tekmovanjih, saj je to potrebno, ko potrebujejo nizko telesno maščobo.

Vendar pa ljudje, ki sledijo nizkoogljičnim ali keto dietam, lahko imajo več koristi od debelejših kosov piščanca, saj potrebujejo več maščobe v prehrani.

 

Avtor: admh