Izbor uredništva
Hilarij.si » Lepota in zdravje » Zakaj je povišan holesterol lahko izjemno nevaren?
Nevarnost povišanega holesterola

Zakaj je povišan holesterol lahko izjemno nevaren?

Najprej povejmo, da poznamo dva holesterola, in sicer dobrega (HDL) in slabega (LDL). Slednji se nabira na stenah žil in predstavlja veliko nevarnost za nastanek strdka in pojav kapi. Medtem je dobri holesterol zadolžen, da maščobo zbira in jo odnaša v jetra.

In največji krivec za presežek slabega holesterola? Zagotovo premalo gibanja, prekomerna telesna teža, stres in nezdrave razvade, kot sta kajenje in pitje alkohola. Sem štejemo tudi nezdravo in predvsem hitro prehrano. Ko seštejemo vse skupaj, pa vidimo, da bi lahko kar sami bistveno pripomogli k izboljšanju stanja.

Zadebelitev sten žil

Ko v medijih zasledimo, kako je holesterol slab za naše zdravje, znamo večinoma povedati tudi, da zaradi tega, ker se nalaga na stene naših žil. S tem se žile ožajo, pretok krvi pa se zmanjša. Posledično je na udaru naše srce, ki mora vse močneje potiskati kri po telesu in se tako bolj utrudi.

Povišan holesterol v krvi

Slab holesterol se nalaga na stenah žil, kar lahko vodi do kapi.

Težava z ožanjem žil pa se tu še ne konča. Nabrana maščoba na stenah žil se lahko od žil tudi loči, odpotuje s krvjo po telesu in na določenem mestu povzroči zamašek. Pa recimo, da takšen zamašek prepreči dovod krvi in kisika v možgane. Verjetno vsi vemo, kaj to pomeni. Možgansko kap.

Tudi dednost igra svojo vlogo

Čeprav se nekdo morda zaveda vseh pasti in nevarnosti slabega holesterola in posledično živi ter se prehranjuje zdravo, ni nujno, da ne bo imel težav s holesterolom. Žal tukaj nastopi tudi dednost. V tem primeru je diagnoza imenovana družinska hiperholesterolemija, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

Če na dednost nimamo neposrednega vpliva, pa lahko za veliko drugih reči poskrbimo sami. Kot že rečeno gre za zdrav način prehranjevanja, izogibanje stresu, odpovedovanje kajenju in pitju alkohola. Kljub vsemu pa se je potrebno vsake toliko zglasiti tudi pri zdravniku, ki bo s povsem enostavnim odvzemom krvi in pregledom ugotovil, kakšno je naše stanje s holesterolom.

Kaj pa dobri holesterol?

Da se ne bi bali besede holesterol, še enkrat povejmo, da obstaja tudi dobri, in sicer HDL. Ta v našem telesu opravlja sila pomembno nalogo. Skrbi namreč za to, da se slab holesterol vrača nazaj v jetra, kjer tudi nastaja. Jetra slab holesterol predelajo in se nato porabi za tkiva in celice, ki ga potrebujejo.

Čeprav zna naše telo samo poskrbeti za ustrezno razmerje dobrega in slabega holesterola, pa mu to otežujemo ali onemogočamo s tem, da ne živimo zdravo in se predajamo slabim navadam. Posebej velja izpostaviti pomanjkanje gibanja, ki je velikega pomena za naše zdravje.

Slab holesterol povzroča vnetja

Ker se holesterol proizvaja v jetrih in ker tja potuje tudi slabi holesterol, je jasno, da so jetra močno obremenjena v tej smeri. Kadar še sami poskrbimo, da je slabega holesterola vse več, pride do zamaščenosti in nedelovanja jeter v obsegu, ki bi bil za predelavo holesterola potreben. Na ta način prihaja tudi do kroničnih vnetij, ki vodijo v kopico različnih bolezni, izzovejo pa lahko tudi srčni napad.

Živite zdravo, premišljeno, ne pozabite na dovolj gibanja ali rekreacije in vsake toliko časa obiščite zdravnika. Tudi v primeru, če vas nič ne boli.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.