Izbor uredništva
Hilarij.si » Prehrana » Zakaj uživati kumino: pri čem pomaga?
Kumina

Zakaj uživati kumino: pri čem pomaga?

Naš svet je poln koristnih rastlin, za katere se že od nekdaj ve, da imajo pozitiven vpliv na naše zdravje. Ljudje so skozi tisočletja odkrivali prednosti te ali one zeli in prav vsaka ima svoje mesto tako v alternativni kot moderni medicini.

Večina zdravil je bila izdelana na osnovi rastlinskih izvlečkov. Če morda vsi vemo, kje se skriva veliko vitamina C in da je v temnem sadju veliko antioksidantov, pa verjetno nekoliko manj dobrega vemo o črni kumini. Gre namreč za eno najbolj zdravilnih začimb, kar jih ta planet premore.

Težave z dihali

Snovi v črni kumini, imenovani nigelon in nigelidin, delujeta kot antihistaminik, kar pomaga pri astmatičnih težavah, povezanih z alergijami. Nenasičene maščobne kisline v olju črne kumine skrbijo za krepitev imunskega sistema, ob prehladnih obolenjih pa se svetuje uživanje z medom, in sicer 3x na dan po eno žličko.

Za lepšo kožo

Morda nekoliko manj znano je dejstvo, da je za ohranjanje lepe kože olje črne kumine uporabljala že egipčanska kraljica Nefretete. Kako so v tistih časih prišli do tega znanja, je težko pojasniti, a danes je znano, da olje črne kumine deluje odlično na regeneracijo in pomladitev kožnih celic.

Kumina za kožo

Kumina je odlična za regeneracijo kože in pomladitev kožnih celic.

Vsebuje namreč veliko linolenske kisline, ki se v moderni dobi uporablja v preparatih za nego kože in dokazano deluje, ščiti kožo pred dehidracijo in obenem poživi njeno celično presnovo. Zelo dobro se izkaže pri kožnih alergijah in aknah.

Za vse vrste obrambe

Slišati bo nekoliko pretirano, a za olje črne kumine že od nekdaj velja, da pozdravi vse, le smrti ne. To je nekoč izrekel prerok Mohamed. Ponaša se z antioksidativnimi učinkovinami, deluje antibakterijsko, protivirusno in tudi proti glivicam.

Iskalci svetega Grala za vzpodbujanje spolne sle bi lahko v črni kumini našli svojo rešitev, saj deluje pozitivno na libido. Pomaga tudi pri različnih ledvičnih vnetjih in deluje kot lovilec prostih radikalov, kar dejansko pomeni, da nas ščiti pred nastankom več vrst raka.

Rešuje prebavne težave

Z eno žlico olja črne kumine pred obrokom lahko rešimo težave s prebavo, kot so napenjanje, zaprtost in driska. Prav tako pospešuje prebavne procese in poskrbi, da ne pride do težav z zgago in drugih problemov, povezanih s prebavo. Nigelin in melantinom skrbita za pospešeno čiščenje črevesa.

Odlično za srce

Olje črne kumine vsebuje različne elemente, ki so nujno potrebni za optimalno delovanje in kondicijo srca. Cink, železo, selen, mangan, jod, baker in magnezij so zagotovilo za zdravje naše najpomembnejše mišice.

Zavedamo se, da je eden večjih sovražnikov našega srca in ožilja holesterol. Olje črne kumine pomaga pri zniževanju ravni slabega holesterola, obenem pa uravnava še krvni tlak.

Kaj vsebuje črna kumina?

Sestava črne kumine je nadvse raznolika, zato ne čudi, da prinaša toliko dobrega za naše zdravje. Sestavljena je namreč iz olja, ki ga najdemo za dobro tretjino, pa beljakovin cca 20 % in ogljikovih hidratov tudi okrog ene tretjine.

Za konec lahko zapišemo, da je kumina polna omega 6 in omega 3 maščobnih kislih, semena pa vsebujejo še železo, baker, fosfor, cink in vitamine B1, B3, B6 in C.

Avtor: Hilarij

Hilarij
Pozdravljeni na mojem spletnem portalu, kjer si lahko preberete veliko zanimivega o lepoti in zdravju ter odnosih in partnerstvu. Pišem tudi o športu in prostem času, včasih pa se dotaknem tudi tematike doma in vrta, kjer vam z nasveti pomagam, da se boste doma počutili kar najbolje.